İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmada, intihar düşünceleri için yardım arayanların sayısının, ülkede ilk karantina uygulamasının başladığı 23 Mart’tan bu yana, 3 kat arttığı açıklandı. Psikiyatristler, hastanelerin yüzlerce hastayla 'dolup taştığını' belirterek, ülkenin bir 'akıl sağlığı salgını' ile karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Uzmanlar, ülke çapındaki kapanmanın tetiklediği yalnızlık, işsizlik ve aile içi problemler nedeniyle bu durumun yaşandığını söyledi.

Bu kapsamda, Rethink Mental Illness adlı yardım kuruluşu intihar düşüncelerinden kurtulmak için internet sitelerine başvuran insan sayısının son altı ayda 80 bin 298’den 231 bin 271’e sırçradığını açıkladı. Royal College of Psychiatrists, adlı ruh ve sinir hastalıkları kuruluşu ise 700 çalışanıyla anket yaptı ve 10 kiişiden 6’sı Covid-19 pandemisiden öncekine oranla daha fazla acil psikatrik vakayla ilgliendiğini söyledi.

İngiltere Ulusal Sağlık Enstitüsü rakamları ayrıca, verilerin mevcut olduğu en son tarih olan Temmuz ayında akıl sağlığı hizmetleri için rekor sayıda acil durum ve sevk kaydedildiğini ortaya çıkardı. Buna göre acil müdahalede bulunulan insanları sayısı geçen yılın aynı zamanına göre yaklaşık 3 bin kişi arttı.

Diğer taraftan,  Londra Ambulans Servisi,  ülkede ilk karantinanın ilan edilmesinden bu yanaintihar ve intihara teşebbüs sayısında yüzde 68'lik bir artış gördüğünü açıkladı. Ambulas servisinin sözcüsü ekiplerinin sözcüsü Ekim ayında günde ortalama olarak  37 intihar ihbarı aldıklarını söyledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Royal College of Psychiatrists Başkanı Dr. Adrian James, ülkede akıl sağlığı hizmeti veren kuruluşlarda büyük bir yoğunluk olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Tam kapasitede çalışıyoruz. Tüm göstergeler, pandeminin bir sonucu olarak zihinsel hastalıkta büyük bir dalgalanmanın yaşandığını gösteriyor. Biz bunu tsunamiye benzetiyoruz. Yeni tip corona virüsün Covid-19 hastalığı dışında birçok psikolojik, ekonomik ve toplumsal etkisi var. Dalgalar halinde ortaya çıkıyor.”

Diğer taraftan, 90 akıl sağlığı uzmanı, geçen hafta ülkede ikinci karantina uygulaması başlamadan önce hükümete bir bildiri göndererek uyarı yapmıştı.

Bilim insanları tarafından hükümete yazılan açık mektupta, “Karantinanın Covid-19 kaynaklı ölümleri engellemesi gerekiyor. Ancak, insanlar yalnızca Covid-19 ya da  kanser gibi diğer fiziksel hastalıklar nedeniyle ölmüyor. Bu yıl karantina nedneiye  zaten hızla artan alkolizm, bağımlılık ve intihar yüzüznden  daha fazla ölüm yaşanacağını öngörüyoruz. Aynı zamanda yoğun yalnızlığa ve depresyona da yol açan bu durum, kötü fiziksel sağlıkla yakından bağlantılıdır” denildi.

Öte yandan, ruh sağlığı hayır kurumları,artan ruh sağlığı vakalarına yardımcı olabilmek için hükümetten en az 200 milyon sterlin değerinde fon talep etti. Bununla birlikte hükümet, 10 binden  fazla hastayı görebilecek olan 480 akıl sağlığı uzmanını eğitmek için 27 milyon sterlin sözü verdi.