Misli KADIOĞLU

 

Biraz hayal, biraz macera, biraz merak, biraz keşif fakat bana göre en çok da cesaret yoludur Hindistan. Birçok dinin mistik gizemi, birçok dilin harmonisi, cana yakın sempatik ve renkli insanlarıyla tatlı; kalabalığı ve alışılmışın dışında bambaşka bir kültürüyle zaman zaman zor, zaman zaman eğlenceli bir yolculuktur.

Geçtiğimiz ay Hindistan’a yaptığım 21 günlük bir gezinin en ilginç anlarından bir tanesi şüphesiz ki bu koskoca coğrafyada bir Kıbrıs esintisine rastlamaktı.

Bilinmez bir yol beni, Güney Hindistan’ın Kerala kentinde Mananthavady’de ferah bir hava, alabildiğince yeşil orman manzarasının büyülü atmosferinde yol kenarında maymunlar, tepeler arasında yer alan turkuaz göl manzarası eşliğinde dağ eteklerine tırmanışın ardından Wayanad Adventures Eco Lodging’e çıkardı. Ormanın ortasında, unutulmaz bir macera da başlamış oldu. Wayanad Advanture Loading’in işletmecisi Jose Kurian tam bir Kıbrıs aşığıydı. 7 yıl Kıbrıs’ta yaşamış, öğrencilik yıllarını Kıbrıs’ta geçirmiş ve Kıbrıs’ın her bir köşesinden Hindistan’a anılar götürmüş Jose. Doğal olarak da bu, hem onun hem de benim için, hem önemli hem de heyecanlı bir buluşma oldu.

Bu küçük aile işletmesinde  küçük bir keşfe çıktık önce, onlara ait kahve ağaçları, coconut ağaçları, karabiber ağaçları, çeşitli sebzelerin ekili olduğu bahçelerini gezdik…

Ve, benim için ilk gecenin ilk sürprizi de Jose’nin “Kıbrıslılar severler” diyerek, yaptığı mangal partisi oldu… Kebap yapmayı Kıbrıs’ta öğrenen Jose, Hindistan’a özel baharatlarla sosladığı kebaplarıyla, hem bana hem de Hindistan’da tanıştığım dostum Abhijit ve arkadaşlarına muhteşem bir ziyafet verdi.
Sabah saatlerinde uzaklardan gelen bir ezan sesiyle uyandım. Bayramın birinci günüydü. Ve inanılmaz derecede şaşırmıştım. Jose, bölgede çok fazla Müslümanın yaşadığını söyledi. Hatta ileriki günlerde Müslüman olan yan komşulara da ziyarete gittik. Sabah kahvaltılarında, öğle yemeklerinde, akşam yemeklerinde bizler için Hint mutfağının farklı lezzetleri hazırlandı. Akşam eşsiz manzaraya karşı kamp ateşi yakıp etrafında şarkılar söyledik. Kamp çadırı kurup mis gibi taze kahvemizi yudumladık, sohbet ettik.
Bir başka heyecanlı ziyaretimiz de Wayanad Adventures Eco Lodging’in çok yakınında yaşayan Kurichiyan yerlilerine yaptığımız ziyaretti. Kurichiyan iki kelime kuri (hedef) ve chiyan (kişi) kelimelerinin birleşimi. Ve bu kabile okçu ustalarından oluşuyor. Burada okla hayvan avlamak artık yasak, ancak kabile reisi eski bir gelenekten gelen okunu tanıtıyor ve ok atma konusunda bizlere bir deneyim yaşatıyor. Kurichiyan kabilesi aynı zamanda toplumun büyücüsü olarak da biliniyor. Bitkilerle yaraları ve hastalıkları iyileştirmek gibi önemli bilgilere de sahipler.
Wayanad Adventures Eco Lodging’e varmadan öncesinde, ancak filmlerden veya belgesellerden izleyebildiğimiz böylesi bir deneyimi yaşamanın mümkün olacağını düşünemezdim elbet.

Temiz hava, ormanın büyüleyici sesi ve doğanın ritmi eşliğinde, yol kenarında çiçek toplayan Hintli çocukların içimizi saran sıcak tebessümlerinin şahitliğinde, dağın eteklerinden gelen buz gibi akarsuya varış ise bu yolculuğun keyifli bir başka yanıydı. Akarsuya orman yolundan antika bir jeep’le geçerek vardık. Akdeniz’in ılık deniz sularına alışkın benim için dağ eteklerinden gelen buz gibi suya girmek zordu. Ancak arkadaşım Abhijit, suya girmenin keyfini çıkardı.
Hayal edilemez güzellikteki bu eşsiz mekandan, doğanın tam da kucağında, aile ortamında, sımsıcak dostluklar ve unutulmaz anılarla ayrıldım… Eğer sizin de bir gün yolunuz Hindistan’a düşerse ve böyle bir deneyimi hayatınıza katmak isterseniz, +91 994 615 35 37, +971 50 488 31 57 numaralı telefonlardan Jose’ye ulaşabilirsiniz.