Finlandiya, yurt dışından yetenekleri cezbetmek amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Başvuruları kabul edilenler, başkent Helsinki'de deneme süresi olarak belirlenen 90 gün boyunca yaşıyor. Denemesi başarılı olursa, oturum izni başvurularına yardım ediliyor. Peki bu uygulama, profesyonelleri bu kuzey ülkesine çekebilecek mi?
Geçen yıl dünyanın farklı ülkelerinden 5 bin 330 kişi, "Helsinki'de 90 gün yaşam denemesi projesine" başvurdu.
Uluslararası ticaret ve yatırım teşvik ajansı Helsinki Business Hub (HBH) tarafından başlatılan uygulama, özellikle teknoloji sektöründe çalışan yetenekli kişileri Finlandiya'ya çekmeyi amaçlıyor.
HBH, başvuru yapanlar arasından seçtiği 15 kişiyi ve ailelerini havaalanından alıyor, Helsinki'yi tanıtıyor, kültürel eğitime tabi tutuyor, uzaktan çalışma olanaklarını araştırıyor, iş bağlantıları ve üç ay kalış süreleri için gerekli belgeleri sağlıyor.
Bu kişilere ayrıca konut, okul, kreş gibi konularda da yardımcı olunuyor. Uçak bileti ve kira masraflarını HBH karşılamıyor. Ama 90 günlük Helsinki denemesi başarılı olursa, oturum izni başvurularına yardımcı oluyor.
Alli Ottarsson, nişanlısı ve dört yaşındaki kızı, da Şubat ayı sonlarında bu denemeye katılanlardan. Normalde Los Angeles'ta yaşayan video oyunları yatırımcısı Ottarson, artan Koronavirüs vakalarından bıktığını ve Helsinki'de giderek artan video oyunları sektöründe yatırım olanaklarını araştırmak istediğini söylüyor. Üstelik Helsinki Avrupa'nın salgından en az etkilenen kentlerinden biri.
Ottarson bu deneyimi, yetişkinlere yönelik bir yaz kampına ya da ilk gençlik dönemlerinde yurt dışında okumaya gitmeye benzetiyor.