Norveç'te yapılan bir araştırmaya göre, Güneşin nispeten sakin olduğu, yani patlamaların az görüldüğü dönemde doğanlar daha şanslı. Zira ortalamaya kıyasla 5 yıl daha fazla yaşıyorlar. Araştırmacıların bu duruma bilimsel bir açıklamaları da var.

 

Güneş insan ömrünü uzamasında etkili mi? Norveç'te yapılan sıradışı araştırmaya göre bu sorunun yanıtı "evet".

 

Araştırmacılar, güneşin sakin olduğu dönemde doğanların daha uzun yaşadığını söylüyor. Araştırmada, 1676-1878 yılları arasında yaşamış 8 bin 600 kişi incelendi. Bu kişilerin yaşam süresi, güneş faaliyetlerle karşılaştırıldı.

 

Güneş’teki faaliyetlerin nispeten daha az olduğu dönemde doğanların, ortalamaya kıyasla 5 yıl daha çok yaşadığı tespit edildi.

 

Güneşteki faaliyetler her 11 yılda bir en üst düzeye çıkıyor. Bu dönemde, Güneşte büyük patlamalar meydana geliyor ve Dünya'ya daha fazla ultraviyole ışın ulaşıyor. Bu durumun hamilelerde folik asit ya da B9 vitamininin azalmasına neden olabileceği vurgulanıyor.

 

Folik asit ya da B9 eksikliğinin çocukları hastalıklar karşısında zayıf bıraktığı belirtiliyor. Araştırmaya göre kız çocukları Güneş'teki yoğun faaliyetlerden daha fazla etkileniyor.