G20'NİN SÜRDÜRÜLEBİLİR, GÜÇLÜ VE DENGELİ BÜYÜME HEDEFİ İÇİN TİCARET VE YATIRIMIN CANLANDIRILMASI, İNOVASYONUN TEŞVİKİ VE İSTİHDAM REFORMLARI, ZİRVENİN ÖNCELİKLİ YAPISAL REFORMLARI OLARAK BELİRLENDİ

ARZ KISITLAMALARININ ORTADAN KALDIRILMASI YOLUYLA ORTA VE UZUN VE VADELİ POTANSİYELİN ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKTİĞİ VURGULANDI

TÜM ÜLKELERE TERÖRLE MÜCADELEYE İLİŞKİN VERDİKLERİ TAAHHÜTLERİ UYGULAMA ÇAĞRISI YAPILDI

 

Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen 11'inci G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği zirvenin sonuç bildirgesinde, uluslararası ticaret ve kalkınmanın canlandırılması, yoksulluğun ortadan kaldırılması, kapsayıcı ve sürüdürülebilir küresel kalkınma, yenilikçi ekonomik büyüme, terörle ortak mücadele ve istihdamın artırılması vurgusu yapıldı.

YENİLİKÇİ KALKINMA MODELİ

G20 ülkeleri, kısa vadeli ekonomik büyümenin sürdürülmesinin önemine işaret ederken, arz kısıtlamalarının ortadan kaldırılarak orta ve uzun vadeli potansiyelin ortaya çıkarılması gerektiğine değinildi. Yenilikçi küresel kalkınma modeli ile uluslararası ticaret ve yatırım işbirliğinin artırılması, gelişmekte olan ülkelere teknik altyapı, enerji ve insan sermayesi gibi konularda gerekli desteğin sağlanması gerektiğine işaret edildi.

Üye ülkelerin, küresel yatırım ve ticaretin özgürleştirilmesi ve kolaylaştırılması konusunda hemfikir olduğunun altı çizilen bildirgede, bu konuda yıl sonuna kadar bir eylem planı oluşturulacağı ve ilgili ticaret örgütlerine benzer yönde uygulamaları hayata geçirmeleri için çağrıda bulunulacağı aktarıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan, "2030'a kadar dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılması" hedefi konusunda atılacak adımlara ve yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

YAPISAL REFORMLAR

Yapısal reformların, G20'nin sürdürülebilir, güçlü ve dengeli ekonomik büyüme hedefi için hayati önemde olduğu belirtilen bildirgede, öncelikli yapısal reform başlıkları, dokuz madde halinde şöyle sıralandı:

1- Uluslararası ticaret ve yatırımın canlandırılması

2- İstihdam reformlarını teşvik ederken, eğitim ve becerilerden yararlanma

3- İnovasyonu teşvik

4- Altyapının iyileştirilmesi

5- Finansal reformların desteklenmesi

6- Rekabetin desteklenmesi ve ticaret ortamının iyileştirilmesi

7- Finans sisteminin iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi

8- Çevresel sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi

9- Kapsayıcı kalkınmanın desteklenmesi

10- Yüenin SDR paketine alınması

Talep fazlası çelik üretimi konusuna değinilen bildirgede, ilgili meselenin küresel bir problem olduğunun altı çizilirken, meselenin tüm tarafların yer alacağı kapsamlı bir istişare süreci ile ele alınması gerektiği ifade edildi. Dünya Ekonomik Forumunun çabaları ile hazırlanan ilerleme raporunun, 2017'de yapılacak G20 ülkelerinden ilgili bakanlıklara teslim edilmesinin beklendiği aktarıldı.

Çin para birimi yüenin Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından özel çekme hakkı (SDR) sepetine alınmasına ilişkin, SDR hakkında daha geniş kapsamlı finansal ve istatistiksel değerlendirmelerin yapılması çağrısında bulunuldu.

BREXİT

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının (Brexit), küresel ekonomiye belirsizlikler getirdiğine işaret edilirken, G20 ülkelerinin Brexit'in dünyada yol açacağı ekonomik ve finansal sonuçlara etkin bir şekilde hazırlandığının altı çizildi. Bildirgede, "G20, İngiltere'nin gelecekte Avrupa Birliği'nin yakın bir ortağı olmasını umuyor." ifadesi yer aldı.

KÜRESEL TERÖRLE MÜCADELE

Terörle ortak mücadele vurgusu yapılan bildirgede, terörün nerede meydana gelirse gelsin, finansman kaynağı, teknik altyapısı gibi unsurların tecrit altına alınacağı belirtildi. Diğer yandan terörle mücadelede tüm ülkelere, aralarında bilgi paylaşımı, teröristlerin mal varlıklarını dondurma ve gerekli cezaları uygulama gibi konularda verdikleri sözleri hayata geçirmeleri gerektiği vurgulandı.