Amerikalı ve Mısırlı arkeologlar Mısır'da yaklaşık 5 bin yıllık bira fabrikası keşfetti. Uzmanlar, bunun bilinen en eski bira fabrikası olabileceğini söyledi.
Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, fabrikanın Mısır'ın başkenti Kahire'nin 450 kilometre güneyinde Abidos adlı tarih bölgedeki eski bir mezarlıkta tespit edildiğini söyledi. Mezarlıkların yanı sıra tapınakların da bulunduğu Abidos, yeraltı dünyasını yönettiğine inanılan tanrı Osiris onuruna dikilen anıtlarla ünlü.
Veziri'ye göre fabrika, Mısır'ı birleştirmesiyle bilinen, milattan önce 3150 ve milattan önce 2613 arasında hüküm sürdüğü düşünülen Narmer döneminde inşa edildi. Araştırma ekibinden Dr. Matthew Adams ise Antik Mısırlıların kurban törenlerinde bira kullandığını gösteren kanıtlara dikkat çekti. Bu kanıtların, fabrikanın bölgedeki kraliyet törenlerine bira temin etmek için inşa edildiğini gösterdiğini belirtti. Adams, fabrikanın bir seferde 22 bin 400 litre bira ürettiğini ekledi.
AP'nin haberine göre, yapılan kazılarda her biri 20 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde 8 birim keşfedildi. Her birimin içinde bira yapımında kullanılan 40 çömlek tespit edildi.
 Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Halid El Enani, 1900'lerin başında bazı Britanyalı arkeologların söz konusu bira fabrikasının varlığından söz ettiğini ancak bulamadığını açıkladı.