Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı artmaya devam ederken, birçok kişi virüsü şiddetli geçirme ihtimalini öğrenmek istiyor.
Daily Metro’nun haberine göre artık bu ihtimali merak eden kişilerin kullanabileceği “Covid yaşı” adlı bir hesaplayıcı mevcut.
Birleşik Krallık merkezli Yerel Yönetimler Tıbbi Danışmanlar Derneği’nin (ALAMA) geliştirdiği bir yöntemle hesaplanan Covid yaşı, bireylerin Koronavirüs’e karşı ne kadar savunmasız olduğunu gösteriyor.
Zira sağlıklı ve 45 yaşındaki bir bireyin Covid-19’u şiddetli geçirme riski, obezite gibi çeşitli kronik hastalıkları olan 25 yaşındaki bir gençten daha az olduğu için Covid yaşı, kişilerin gerçek yaşından farklı olabiliyor.
Bu nedenle söz konusu hesaplama, Covid-19’a yakalananların hastalığı şiddetli geçirme veya Koronavirüs yüzünden ölme riskini öğrenmesine yardımcı oluyor.
ALAMA’nın internet sitesinde yer alan hesaplayıcı, kullanıcılardan sırasıyla yaş, cinsiyet, etnik köken bilgilerini ve beden kitle endeksini işaretlemelerini istiyor. Bunun ardından kullanıcıların, astım, diyabet, kronik böbrek hastalığı, hemotolojik (ya da hematolojik olmayan) kanser ve kalp hastalığı olup olmadığını belirtmesi gerekiyor. Bilgilerini gerekli kutucuklara işleyen kullanıcılar tablonun sağ tarafından Covid yaşını öğrenebiliyor.
Hesaplayıcı ayrıca, kullanıcılara gösterilen Covid yaşının, risk değerlendirmesinde ne anlama geldiğini de açıklıyor.