Çin'de doğum oranı uyarı seviyesinin altına düşerken ülkede nüfusun gelecek birkaç yılda telafisi zor bir şekilde azalabileceği ikazları yapılıyor.
 Sivil İşler Bakanı Li Jiheng, yayımladığı bir makalede çeşitli faktörlerin etkisi dikkate alındığında Çin halkının çocuk sahibi olma konusunda daha isteksiz olduğunu belirterek toplam doğurganlık oranlarının uyarı çizgisinin altına düştüğünü ve nüfus gelişiminin kritik bir dönüm noktasına girdiğini vurguladı.
Global Times'ın yerel haber portalı Yicai'den aktırdığı habere göre Li, aile planlaması programını iyileştirmenin, dengeli uzun vadeli nüfus gelişimini teşvik etmenin ve nüfus kalitesini artırmanın yaşlanan nüfus için temel çözümler olduğunu ve bu faktörlerin toplumsal canlılığı koruduğunu belirtti.
İnternette hızla yayılan Li'nin makalesi, Çin'in en popüler sosyal medya platformu Sina Weibo'da gündemin ilk sıralarına yerleşerek en az 240 milyon kez okundu.
Birçok kullanıcı evlenmek ve çocuk sahibi olmak istemediklerini ifade etti. Bazı kadınlar kariyerlerinden endişe duyduklarını dile getirirken, kimileri de bir ya da daha fazla çocuğa güçlerinin yetmeyeceğini söyledi.
Ayrıca Weibo'da 130 bin kişinin katıldığı online bir ankette, yalnızca 9 bin kişi ikinci çocuklarının olmasını istediklerini belirtti. Katılımcıların yaklaşık üçte biri evli olmadıklarını söylerken, üçte biri de ikinci çocuğa "hayır" dedi.
Global Times'a konuşan bağımsız demograf He Yafu, Çin nüfusunun durumunu muhafaza edebilmek için genel doğurganlık ortalamasının yaklaşık 2,1'de kalması gerektiğini ancak bu rakamın şu an 1,5 olduğunu söyledi.