DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ GENEL SEKRETERİ PETTERİ TAALAS:  "ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YIL İÇİNDE YENİ BİR KÜRESEL SICAKLIK REKORU KIRILMASI MUHTEMEL VE AN MESELESİ"

Birleşmiş Milletler (BM), küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili yeterli çabanın gösterilmediği, mücadelede geride kalındığı uyarısında bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü, yeni raporunda, kara ve okyanusların ısısının artması, deniz seviyelerinin yükselmesi ve buzulların erimesinin, sosyo-ekonomik kalkınma, insan sağlığı, göç, yerinden edilme ve gıda güvenliği üzerindeki  etkilerini ortaya koydu.

2019'un en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiği belirtilen raporda, son on yılın, tarihin en sıcak 10 yılı olduğu ve 1980'lerden bu yana geçen her on yılda da önceki 10 yıla göre sıcaklığın arttığı kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de görüşlerine yer verilen raporda BM Genel Sekreteri, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilgili yeterli çabanın gösterilmediği, mücadelede "çok geride kalındığı" uyarısı yaptı. 

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas de sera gazı seviyesinin artmaya devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda, küresel ısınmanın da devam edeceğini belirtti. 

Taalas, "Önümüzdeki beş yıl içinde yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırılması muhtemel ve  an meselesi." ifadesini kullandı.

Avustralya'daki orman yangınlarının yaydığı dumanların karbon emisyonunu artırdığına dikkati çeken Taalas, Antartika'daki rekor seviyedeki sıcaklıkların da buzulların koparak erimesine neden olduğuna işaret etti. 

Taalas, yağışların küresel dağılımındaki değişikliklerin de bazı ülkeler üzerindeki etkisinin büyük olduğunu ve deniz seviyelerinin yükselmesiyle ada ülkelerinin çoğunun tehlikede olduğuna işaret etti. 

BM verilerine göre, birçok ülkenin Paris İklim Anlaşması kapsamında bulunduğu taahhütler, küresel ısınmayı 2030 itibarıyla 1,5 derecenin altında tutmaya yetmiyor. Bu hedefin karşılanabilmesi için 2030'a kadar karbon salınımının yüzde 45 azaltılması, 2050'ye kadar ise sıfıra indirilmesi gerekiyor.