Bilim insanları, artan sıcaklığın on yıllar içinde Hazar Denizi'nin küçülmesine neden olabileceği, yerel halk ve vahşi yaşam için "yıkıcı" etkilere yol açabileceği uyarısını yaptı.
Hazar Denizi dünyanın en büyük iç su kütlesine sahip. Avrupa ve Asya arasında uzanan Hazar Denizi'ne Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan'ın kıyısı bulunuyor.
Hazar Denizi'nin su seviyesi, tarım gibi insani süreçler ve bölgedeki yağışları periyodik olarak etkileyen doğal iklim örüntüsü nedeniyle geçen yüzyılda değişime uğradı. Ancak bilim insanları, artan sıcaklıkların Hazar Denizi üzerindeki buharlaşma oranını artırabileceği ve bunun uzun vadede su seviyesinin azalmasına neden olabileceği hususunda uyarıyor.
2019'da yayımlanan araştırmada, Hazar Denizi'ndeki su seviyesinin gelecekteki sera gazı salımı oranına bağlı olarak, 2020'den yüzyılın sonuna kadar 9 ila 18 metre arasında azalabileceği tespit edildi. Çalışmaya göre 9 metrelik düşüş deniz yüzeyinin yüzde 23, 19 metrelik düşüşse yüzde 34 küçülmesine neden olacak.
Araştırmacılar, Communications Earth & Environment'ta bulguları değerlendikleri, bugün yayımlanan yeni bir makalede, bu boyutta bir düşüşün yerel halk, vahşi yaşam ve bölgedeki siyasi gerilimleri nasıl etkileyeceğini özetledi. Hollanda Leiden'deki müze ve araştırma merkezi Naturalis'te deniz biyoçeşitliliği üzerine araştırmalar yapan, çalışmanın yazarlarından Dr. Frank Wesselingh, The Independent'a açıklamasında, "Yaptığımız şey, sonuçların ne olacağını sormaktı" dedi.
Yeni makalede, su seviyesinde öngörülen düşüşün "balıkçılık alanlarının küçülmesi ve su ürünleri tesislerinin kurumasına" neden olabileceği belirtildi.