ABD’de Florida Üniversitesi tarafından yayımlanan yeni bir raporda, Amazon yağmur ormanlarının habitat yıkımı ve iklim değişikliğinden kaynaklanan uzun süreli kuraklık nedeniyle 2064 yılına kadar yok olacağını tahmin ediyor.

Bölge halkının felakete sürüklendiğinin belirtildiği çalışmada, dünyanın en büyük tropikal ormanı olan Amazon’un insan faaliyetlerinin bir sonucu olarak, “herkesin sorumlu olduğu” olan bir “devrilme noktasının” eşiğinde durduğu belirtiliyor.

ABD’de yer alan Florida Üniversitesi’nden Coğrafya Profesörü Robert Walker, dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon ormanlarının geleceğine ilişkin kritik bir çalışma yaptı. Walker, yağmur ormanlarının habitat yıkımı ve iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı kuraklık nedeniyle 2064 yılına kadar tamamen yok olacağını hesapladı.

Dünyanın en büyük tropik ormanı olan Amazon, dünyadaki oksijen ve karbon döngüsünü sağlamasının yanı sıra milyonlarca hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor, aynı zamanda bölgedeki canlılara tatlı su kaynağı sağlıyor. Profesör Walker,  Amazon’un önümüzdeki birkaç on yıl içinde nemli bir ormandan, yanıcı otların ve çalıların hâkim olduğu açık bir savana dönüşeceğini belirterek, en fazla 44 yıl içinde su kaynakları kuruyacağı için bölge halkın büyük bir felakete sürükleneceğini ifade etti.

Enviroment dergisinde yayımlanan çalışmada, 2064 aşırı kuraklıkların kanopiden tamamen kurtulamayacak kadar sık hale geldiği (şu anda yaklaşık dört yıl aralıkla devam ediyor)  “devrilme noktasına” ulaşılan noktayı işaret ediyor.

Bununla birilikte, Walker’ın araştırması Brezilya ve diğer Amazon ülkelerindeki yaşamın geleceği ve ormanın kaderi hakkında kamuoyunun endişelerini artırdı.
Wlker, "Amazon ormanlarının bölgesel hidro-iklimdeki değişikliklere dirençli kalacağı şüphelidir. En büyük endişe, yangın, ormansızlaşma ve iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklığa bağlı ağaç ölümlerinin yoğunlaşmasıdır. Amazon'un gelişimi artık sadece korumanın çıkarlarıyla değil, aynı zamanda fayda sağlaması amaçlanan insanların refahıyla da bir çarpışma rotasında yatıyor” ifadelerini kullandı.
Amazon’daki en büyük çevre sorunu olan ormansızlaşmanın temelinde, madencilik ve anız yangınları bulunuyor. Bölgedeki yangınlar, özellikle geçen yıl büyük ölçüde arttı. Ağustos 2019'da Brezilya'daki Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü, yıllık bazda yüzde 77 artışla tüm ülkede 80 binden fazla yangın bildirdi.