Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in bazı bölgelerinde açlık çeken çocukların sayısının kayda geçmiş en yüksek seviyeye ulaştığını belirterek bazı bölgelerde 5 yaşın altındaki 5 çocuktan birinin akut düzeyde yetersiz beslendiği ve hayat kurtaracak tedaviye ihtiyaç duyduğu konusunda uyardı.
Üç BM kuruluşu, Yemen'in güneyindeki 133 bölgeyi inceledikten sonra çocuklarda yarım milyonun üzerinde akut yetersiz beslenme vakası kaydetti; bunların en az 98 binini 5 yaş altı çocukların oluşturduğunu ve acil tedavi görmezlerse ölüm riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. BM'nin Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı (WFP), bunun geçen seneden bu yana yüzde 10'luk artışa işaret ettiğini kaydetti.
Şiddetli akut beslenme yetersizliği çeken çocukların sayısı yüzde 15,5 artarken en az 250 bin hamile veya emziren kadının da beslenme yetersizliği tedavisine ihtiyaç duyuyor. En kötü etkilenen bölge, uzun süredir çatışmaların cephe hattı olan Hudeyde sahil bölgesi Buradaki BM kuruluşları, tüm çocukların yüzde 27'sinin açlık çektiğini kaydetti. Kuruluşlar, ülkenin güney ve ortasında bulunan düzlük Abyan, Laj ve Taiz bölgelerinde de çocuklarda yüksek düzeyde akut beslenme yetersizliği kaydetti.
Raporda, kuruluşlar ülkenin kuzey bölgelerini henüz incelemediğinden gerçek yetersiz beslenme vaka sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğu uyarısı yer aldı.
Yemen'den sorumlu insani yardım koordinatörü Lise Grande, "Savaş hemen bitmezse geri döndürülemez bir duruma ve Yemen'deki küçük çocukların oluşturduğu bir neslin tamamını kaybetme riskine yaklaşıyoruz" dedi. Yetkili "Gerekeni yapamıyoruz çünkü finansmanımız yok" diye ekledi. Grande, BM'nin geçmişte Yemen'de bir kuşak boyunca görülecek en kötü kıtlığı "devasa miktarlarda" insani yardım yoluyla "etkisiz hale getirmeyi" başardığını, fakat bu fonun dünyanın kısmen küresel Koronavirüs pandemisi nedeniyle bir ekonomik gerilemenin etkisi altına girmesiyle hızla eridiğini söyledi.