Plastik kirliliği, hiç şüphesiz ki dünyadaki yaşamı tehdit eden en büyük çevre sorunlarının başını çekiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşanan son olay ise, plastiklerin ekosisteme verdiği zararın boyutunu gözler önüne seriyor Bilim insanları, Dubai Emirliği'ndeki 30 bin deveden 300'ünün plastik kirliliği nedeniyle öldüğünü açıkladı. Develerin plastik atıklarla yiyecekleri birbirine karıştırdığını ifade eden araştırmacılar, incelenen develerin midelerinde 10 taş büyüklüğünde plastik atık bulunduğunu ve bu durum nedeniyle aylarca hatta yıllarca sürebilen "acı verici" ölümlere maruz bırakıldıklarını söyledi.
Konuya ilişkin açıklama yapan, “5 Gyres Institute" adlı çevre kurumunun kurucusu olan Doktor Marcus Eriksen, “Basra Körfezi’ndeki mikroplastik kirliliğini araştırırken, Dubai'de bulunan veteriner hekim Ullrich Wernery benden çölde sahaya katılmamı istedi. Göğüslerinde plastik atık yığınları olan kuma gömülü beş deve iskeleti bulduk. Develer muhtemelen plastikleri yiyeceklerle karıştırdığı için yedi. Ayrıca, çöplü plastik üzerinde tadı çekici olan yağlar ve tuzlar gibi yiyecek atıkları da bulunabilir” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Doktor Eriksen, yaptığı yeni çalışmada torbaların, şişelerin, iplerin ve diğer plastiklerin develerin midelerinde yıllar içinde birikerek yavaş yavaş katı bir kütleye dönüşebildiğini gösterdi.
“Develer yetersiz besleniyor ve ölüyor. Plastik torbalar büyük bakteri kolonilerini barındırır, böylece develer yüksek bakteri yükleriyle kolayca hastalanırlar” diyen Eriksen,  bir vakada ölü develerin midesinden, bilim insanları tarafından polibezoar olarak bilinen ondan fazla taşın ağırlığında plastik bir kütle çıkardıklarını açıkladı.
Develerin bu yüzden aylar hatta yıllarca sürebilen acılı bir ölüme mahkum edildiğini ifade eden Eriksen, “Bu bir laboratuar çalışması değil, gerçek hayat. Plastik kirliliği Dubai’deki tüm deve popülasyonunu etkiliyor. Orta Doğu kültürleri develere saygı duyuyorsa, acil bir önlem almalı ve poşetleri  tek kullanımlık plastikleri yasaklanmalı” dedi.