Komisyonun önerisinin Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerekiyor.

Ancak bazı AB yetkilileri Türkiye'nin bazı önemli AB kriterlerini henüz karşılamadığında ısrarlı.

AB ile Türkiye arasındaki anlaşmaya göre Türkiye mülteci statüsü taşımayan göçmenleri geri kabul edecek.

Bunun karşılığında AB Türkiye'deki mülteci kamplarından Suriyeli göçmenlerin bazılarına Avrupa'da yerleşim sağlayacak.

BBC Brüksel Muhabiri Chris Morris Türkiye'nin anlaşmanın üzerine düşen kısmını yerine getirdiğini ve AB'ye mülteci girişinin önemli oranda düştüğünü söylüyor.

Morris Türkiye'nin ayrıca AB mülteci anlaşmasının üzerine düşen kısmını yerine getirmediği takdirde Türkiye'nin bu konuda AB'ye yardımcı olmak için çok az nedeni kalacağını söylediğini aktarıyor.

AB Komisyonu'nun bugünkü toplantının ardından Türk vatandaşları için vize serbestisi resmen tavsiye etmesi bekleniyor.

Üç aydan kısa ziyaretlere vize kalkacak

Bu şekilde Türk vatandaşları Schengen ülkelerine üç aydan kısa süreli ziyaretler için vize almak zorunda kalmayacak. Ancak anlaşma Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde çalışma hakkı vermiyor.

Anlaşma Schengen bölgesi dışındaki İngiltere, İrlanda ve Kıbrıs gibi ülkeler için geçerli olmayacak.

Türk vatandaşlarına vize serbestisi bazı AB ülkelerinde tartışmalı bir konu ancak AB Komisyonu Türkiye'nin önemli ilerleme kaydettiğini söylüyor.

Muhabirimiz Chris Morris aralarında Türkiye'nin aralarında temel hakları yasal korumaya almanın da bulunduğu bazı sorunları olduğunu söylüyor.

Morris ayrıca konu Avrupa Parlamentosu ve Haziran'daki AB liderleri zirvesinde ele alındığında bazı zorlu sorular sorulacağını ekliyor.

Avrupa Parlamentosu'nda vize serbestisinin göç krizindeki işbirliği nedeniyle Türkiye'ye verilen bir ödül gibi göründüğü kaygıları dile getirilmişti.

AB'deki kaygılar

Avrupa Parlamentosu üyeleri Türkiye'nin AB için "anahtar önemdeki bir stratejik ortak" olduğunu kabul etmekle blirlikte Türkiye'de ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi alanlardaki reformların yavaşladığına dikkat çekiyor.

AB Komisyonu'nun geçen yılki ilerleme raporunda da Türk yargısındaki siyasallaşma, yaygın yolsuzluk, azınlık haklarının korunmasındaki yetersizlikle, ifade ve toplanma özgürlükleri alanda "önemli geriye gidişten" şikayet edilmişti.

Ancak AB Komisyonu Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı 2,75 milyon Suriyeli mültecinin koşullarını iyileştirdiğini söylemiş ve Suriyelilere çalışma hakkı ve Suriyeli çocukların okullara alınması nedeniyle Türkiye'yi övmüştü.


Kaynak: BBC Türkçe