ABD başkanlık seçimlerinde cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'i yenilgiye uğratan Barack Obama yeniden başkan seçildi.

Eyaletlerin büyük çoğunluğunda tamamlanan sayımlara göre, Obama başkan seçilebilmek için gereken 270 delege desteğini aştı.

Obama, özellikle seçmenlerin ekonomik sorunlar nedeniyle ciddi rahatsızlık duydukları bir seçim döneminde zafere ulaştı.

Eyaletlerin bazılarında sayım işlemleri devam ediyor, bu nedenle Obama'nın aldığı oy oranı ve iki aday arasındaki fark henüz netleşmiş değil.

Virginia, Florida ve Colorado eyaletlerinde sayım devam ediyor, adaylar arasındaki farkın çok düşük olduğu bildiriliyor.

Obama şu ana kadar sayılan eyaletlerden başkan seçiminde dikkate alınan seçiciler kurulunda 281 delege elde ederken, Romney'nin desteği 203'te kaldı.

ABD anayasına göre, her eyaletin nüfusları oranında delege kotası var. Seçimde 270 delegeye ulaşan seçimi kazanmış sayılıyor. Eyaletlerde de delege dağılımı bir kaç istisna hariç en fazla oyu alan adayın hanesine yazılıyor.

Ülke genelindeki ulusal oy dağılımında ise kimin önde olduğunu söylemek şu an için mümkün değil.

Obama'ya zaferi getiren ise, kilit eyaletlerden Iowa, Pennsylvania, Michigan, Minnesota ve Wisconsin gibi ''partilerin kalesi'' olarak görülmeyen eyaletleri kazanması oldu.

Seçimler öncesinde kilit görülen Ohio'dan galibiyetle ayrılması da Obama'nın zaferini taçlandıran gelişme oldu.

Romney ise, 2008'de Obama'nın birinci olduğu Kuzey Carolina ve İndiana eyaletlerinde zafer elde ederken, desteği büyük ölçüde ''Cumhuriyetçilerin kalesi'' olarak bilinen eyaletlerden geldi.

Kaynak: BBC Türkçe