İngiltere Parlamentosu, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının koşullarını düzenleyen anlaşmayı 286'ya karşı 344 oyla 3. kez reddetti.

Anlaşma daha önce de Ocak ayında 230, bu ay ise 149 oy farkla reddedilmişti.

İngiltere-AB ilişkilerinin geleceğini düzenleyen siyasi deklarasyon ise henüz oylanmadı.

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin 34 milletvekili ‘Hayır’ oyu kullandı.

Bugün üçüncü kez reddedilen taslak anlaşmada, serbest dolaşımın sona ermesi ve AB ile İngiltere arasında ‘tek gümrük bölgesinin’ kurulması, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ardından 21 aylık bir geçiş sürecine geçilmesi öngörülüyordu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, yapılan oylamadan sonra yaptığı konuşmada anlaşmanın bir kez daha reddedilmesinin "çok ciddi sonuçları" olacağını söyledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise parlamentonun bu anlaşmayı mevcut haliyle kabul etmeyeceğinin artık iyice açık olduğunu söyledi ve Başbakan May’i istifaya davet etti.

İngiliz Sterlini yapılan oylama sonrası değer kaybetti, Sterlin/Dolar kuru 11 Mart'tan bu yana ilk kez 1,30'un altına indi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise üye ülke liderlerini 10 Nisan'da zirve toplantısına çağırdı.

Avrupa Komisyonu da İngiltere'nin 12 Nisan'da AB'den anlaşma olmadan ayrılmasının ‘muhtemel’ olduğunu bildirdi.

İngiltere mevcut koşullarda ya AB'den Brexit'in bir süre daha ertelenmesini isteyerek Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacak ya da AB'den anlaşma olmadan ayrılacak.

Ancak İngiltere'nin AB'den Brexit'in 22 Mayıs'tan sonraki bir tarihe ertelenmesini talep etmesi halinde birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi gerekiyor.

İngiltere AB’den anlaşmasız ayrılması halinde ne olacak?

İngiltere'nin 12 Nisan tarihinde anlaşmasız ayrılması ihtimalinin yükseldiğini belirten AB Komisyonu'nun kabul ettiği plan şu şekilde:

  • * İngiltere, bir geçiş süreci olmadan AB için üçüncü ülke konumuna gelecek. Bu durumda da AB'nin kurucu anlaşmaları ve hukuki mevzuatı İngiltere'de uygulanması son bulacak.

     
  • * Ayrıca İngiliz vatandaşlarının AB vatandaşlıkları sona erecek. AB, sınırını geçen İngiliz vatandaşlarına ek kontroller yapılabilecek.

     
  • * AB ve İngiltere arasındaki ticari ilişkiler Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları ve çerçevesinde yürütülecek. Böylece ürünler gümrük kontrollerine ve standartlara uyum denetimlerine tabi olacak.

     
  • * İrlanda ve Kuzey İrlanda arasında barış sürecini desteklemeye ve ekonomik uyumu sağlamaya yönelik AB programı devam edecek.

     
  • * İngiltere'nin 2019 yılı AB bütçesine taahhüdünü sürdürmesi halinde, İngiltere'ye yönelik AB mali taahhütleri ve ödemeleri sürecek.

     
  • * İngiltere, AB balıkçılarının faaliyetlerine izin verirse AB'de aynı şekilde karşılık verecek. AB, balıkçılarının Brexit nedeniyle faaliyetlerini durdurmaları halinde birlik fonlarından tazminat almaları sağlanacak.

     
  • * AB ve İngiltere arasında türev ve hisse senetleri gibi finansal piyasalara yönelik işlemler bir süre daha devam edecek.

     
  • * Uçuşlarda aksama yaşanmaması için karşılıklı olarak havacılık faaliyetleri sürdürülecek. AB ile İngiltere arasında, yük taşımacılığı, kara ve tren ulaşımı gibi hizmetlerin karşılıklı olarak bir süre daha devam etmesi sağlanacak.

     
  • * Erasmus'a devam eden öğrencilerin, İngiltere ve AB ülkelerindeki eğitim programlarını tamamlamalarına imkan verilecek.

     
  • * AB ve İngiltere vatandaşlarının ayrılıktan önce kazanılmış sosyal sigorta yardımları sürdürülecek.

     
  • * İngiltere'nin AB vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı vermesi halinde AB ülkeleri İngiliz vatandaşlarına aynı hakkı sağlayacak.

     
  • * İngiltere vatandaşlarının AB ülkelerinde kalış süresi 90 günle sınırlı olacak. Sınırlarda sıkı pasaport kontrollerine tabi olacaklar.